Надахнуће - или на латинском inspiratio

Published on 03/02,2018

Дивну српску реч "надахнуће" заменила је туђица "инспирација". Која год да вам се допада и коју год да сте усвојили битно је њено значење. Према енциклопедији инспирација је: "faza u toku stvaralačkog mišljenja, u kojoj se do rešenja dolazi iznenada."

Код писаца, младих и старих, верујем да се увек намеће питање да ли ће бити довољно инспирисан/надахнут да пронађе праву идеју и да је реализује на прави начин, па да као "производ" добије роман или причу која је јединствена.

Ову тему разрађујем узевши као почетну тезу проф. др. Зорана Живковића, писца, који каже да сви писци света пишу само о две теме: о смрти и љубави. Не постоји трећа тема. За шта год да се ухватиш писаћеш или о смрти или о љубави (или о оба). Када мало боље човек размисли и прође мислима кроз разне романе светске и домаће књижевности - то јесте то. Пример:

Дрина, Јадници, Карењина, Рат и мир, Дервиш, Дикинс - љубав и смрт 

Достојевски, Кафка, Ками, Авлија - смрт 

Љубав... па све остало... Kiss 

Значи, драги писци и писци у покушају пола проблема вам је решено: пишите о љубави и о смрти. Е сада, ваша машта, искуство и магија мора да нађе пут до правих речи.

Лично

Ја када почнем да пишем ставим прсте на тастатуру замислим сцену, пустим музику најавне шпице и напишем имена главних глумаца преко целог платна. И онда како гледам тај филм тако записујем шта видим. Чујем гласове, галаму, шуштање лишћа ако дува ветар, чујем сваку пахуљу која дотакне тло, чујем лавеж паса у даљини, осећам мирис печених паприка, дима их оџака, укус пите од јабука и лазања ... околина мора да се осети свим чулима не само видом. И таква да се пренесе на папир.

Два пута сам писала о љубави, трећи пут о љубави и смрти, а и овај пут ћу о љубави и смрти (мислим да смрт долази са годинама). Прва два пута клик се десио због доживљајаиз детињства и младости. Трећи пут након песме "Чувам ноћ од будних" и читања вести о великом скопском земљотресу. 

 Нек вам је срећан и надахнут овај март!

 

 

 


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=319949

Leave a Reply

Додај коментар

Запамти ме

One Response to Надахнуће - или на латинском inspiratio  1. Visit Majka Davudova

    Interesantno nadahnuće hoću reči inspiracija